Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

Patricia Poprocká, 30. apríla 2024 o 06:37

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani začiatkom leta vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a napriek plaču dcérky, prosbám a výzvam ostatných ľudí s nimi skočila do hlbokej priepasti. Všetci sa vtedy pýtali: Prečo? Čo ju dohnalo k takému strašnému činu?

Macocha, horný mostík, z ktorého žena s deťmi vlani začiatkom leta skočila. Na snímke policajt krátko po tragédii.

Foto: Profimedia

Svedkovia vtedy opisovali, že žena najprv sedela asi pol hodiny aj s deťmi pri stánku s občerstvením, venovala sa najmä menšiemu dieťaťu, ktoré vybrala z kočiara. Potom vyšla na mostík, odkiaľ ukončila život svoj i svojich dcér – jedna dvojročná, druhá batoľa. Ostal po nich biely kočík a zaparkované auto.

Polícia bola vtedy na informácie skúpa, vzhľadom na vysokú citlivosť prípadu. Hovorilo sa o psychických problémoch ženy z Olomoucka a jej ťažkej životnej situácii. Dnes je už všetko jasné – polícia vyšetrovanie prípadu ukončila. A pozná i motív tejto tragédie.

Kriminalisti pracovali na prípade niekoľko mesiacov a už ho uzavreli. „Tragický prípad z minulého leta kriminalisti preverovali ako dvojnásobnú vraždu a samovraždu, po dôkladnom preverovaní bola vec odložená,“ cituje CNN Prima News policajného hovorcu Juhomoravského kraja Pavla Švába.

Žena podľa neho po sebe zanechala list na rozlúčku, v ktorom svoje konanie vysvetľovala. Jeho obsah však polícia nezverejnila a ani sa nechystá. Podľa informácií televízie mali byť dôvodom rodinné i psychické problémy.

Reštaurácia na vyhliadke, ktorej personál sa snažil ženu odhovoriť od strašného činu.

Foto: Profimedia

Psychológovia sa zhodujú, že v takýchto prípadoch ide o hromadenie problémov, ktoré sa človeku kopia dlhodobo a potom príde povestná „posledná kvapka,“ ktorá vyústi do skratového konania.

Klinická psychologička Lýdia Adamcová pred časom v rozhovore pre ahojmama.sk vysvetľovala, že je to podobné aj v iných tragických prípadoch, napríklad aj keď žiak zabije učiteľa, otec rodinu či chlapec spolužiaka. „Žiak nezavraždí učiteľa iba preto, že mu niečo povedal; otec nezastrelí svoje deti a manželku len preto, že ho neposlúchali; mladý muž nezabije spolužiaka len preto, že sa mu vysmieval. V každom z nich sa niečo dialo, dlhodobo hromadilo, niečo, čo nevedeli riešiť a iba to potláčali. A potom príde, často možno aj nevinná „posledná kvapka“, ktorá spustí niečo hlboko uložené a potlačené a prejaví sa silou, ktorá je neúmerná podnetu,“ vysvetlila odborníčka s dlhoročnými skúsenosťami, ktorá bola k niektorým prípadom prizývaná aj ako znalkyňa.

Psychológ Jiří Brančík pre CNN Prima News povedal, že dôvody môžu byť rôzne: „Niekedy je to prítomnosť vážneho psychického ochorenia, psychóza, kedy sú prítomné bludy, halucinácie. Niekedy má žena potrebu pomstiť sa, býva to pri sporoch o dieťa alebo keď ju opustí partner či manžel a ona má pocit, že ho musí potrestať. To, že zabije seba, by mu až tak prekážať nemuselo, ale trpieť bude, keď so sebou vezme i tie deti,“ povedal.

Macocha je miestom, kde ukončilo svoj život viacero ľudí, len v tomto roku to už boli siedmi. „Úlohu hrá i to, že je to akási istota a koniec koncov i to, že je to na samote, že tam má človek ,súkromie‘. Je to niečo iné než keby čin spáchal napríklad zo strechy domu,“ dodal Jiří Brančík.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >