Bozk pod rozkvitnutou čerešňou, preskakovanie vatry, príprava mastí. Poznáte mágiu našich predkov, spájanú s prvým májom?

ahojmama, 1. mája 2024 o 06:14

Už noc z 30. apríla na 1. mája je považovaná za magickú a určité čaro sa pripisuje aj prvému májovému dňu. Začína sa najkrajšie obdobie roka, máj, lásky čas a k tomu sa viažu aj dávne zvyky a tradície našich predkov, spájané s týmto dátumom. Poznáte ich?

Prvý máj mal pre našich predkov význam, spájali sa s ním viaceré tradície.

Foto: shutterstock.com

Máje, ach, tie máje

Azda najznámejším zvykom, ktorý preživa dodnes, je stavanie májov. Kedysi ich stavali chlapci slobodným dievčatám, súcim na vydaj, ktorým chceli dať najavo svoju náklonnosť. Zvyčajne tak robili v noci, takže ráno si dievčina mohla pred oknom nájsť ten svoj máj. Používali sa vysoké štíhle mladé brezy či jedle, ktoré mládenci očistili od konárikov, nechali len vrcholec, ktorý ozdobili. Dnes tradícia stavania májov prežíva na vidieku, živia ju aj folklórne súbory, najčastejšie sa však postaví len jeden symbolický máj pred obecným úradom, kostolom, resp. akýmsi centrom obce. Dnes stavanie májov sprevádza zábava - vystúpenie hudobníkov, tanečníkov spojené so stánkovým predajom občerstvenia či suvenírov.

Bozk pod rozkvitnutou čerešňou

Čerešňa nebola vybratá náhodou, mala symbolizovať silu, rast a hojnosť. Dievča, ktoré dostalo bozk pod rozkvitnutou čerešňou, malo mať istotu lásky od svojho milého po celý ďalší rok. Túto tradíciu obľubujú mnohí ľudia, najmä romantické duše, dodnes - páry veria, že im bozk pod rozkvitnutou čerešňou prinesie šťastie vo vzťahu, podobne ako má lásku zapečatiť zamknutý zámok.

Májové ohne

Noc z 30. apríla na 1. mája sa považuje za jednu z najmagickejších v roku. Naši predkovia preto počas nej zakladali vatry. A to krátko po tom, ako sa na oblohe objavila prvá hviezda a snažili sa ich udržať ať do svitania. Dôvod? Ochrana pred zlými silami, ktoré by mohli spôsobiť zlú úrodu, chorobu dobytka, alebo privolať chorobu na deti či iných členov rodiny. Tomu mali zabrániť práve ohne. Dym mal odradiť zlých duchov a prečistiť od negativity, človek do plameňa mohol tiež symbolicky zahodiť všetko, čo ho ťažilo. Preskakovanie vatry bolo tiež formou očisty, kombinované s chodením po potôčiku, kedy tečúca voda mala odplaviť trápenia. Význam mal aj popol, ktorý predkovia zvykli sypať na pole, aby bola úroda bohatá a zdravá.

Narodení v noc čarodejníc

Práve v túto noc mali podľa povier čarodejnice najväčšiu moc a ľudia robili hluk - či už na zábavách alebo pri vatrách, aby ich odohnali. Ak sa však narodilo v túto nocdieťa alebo zviera, bolo to považované za dobré znamenie, očakávalo sa, že zvieratá budú zdravé a silné a deti zas budú mať šťastný život.

Sila byliniek

Noc z 30. apríla na 1. mája dodáva podľa povier aj liečivú silu bylinkám. Viaceré z nich sa mali zbierať práve v určený čas, resp. sa z nich mali pripravovať maste či tinktúry práve vtedy.

Prvý máj dnes

Štyridsiatnici ešte pamätajú prvomájové sprievody a následné posedenie v pohostinstvách či prírode pri varení gulášu. Dnes už sprievody nie sú, ak sa aj nejaká skupina priaznivcov zhromaždí, nič nie je povinné a väčšina rodín využíva voľný deň na relax - v prírode, na výletoch alebo na rodinných grilovačkách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >