Bratislava sa dočkala hvezdárne! Konečne, teší sa kozmonaut Ivan Bella

TASR, 2. mája 2024 o 05:25

Na streche budovy Deutsche Schule Bratislava na Bárdošovej ulici otvorili v Bratislave hvezdáreň. Plniť má aj vzdelávaciu funkciu. Verejnosti by mala byť sprístupnená na jeseň tohto roka.

Ivan Bella ocenil, že hlavné mesto má konečne hvezdáreň.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Na otvorení sa zúčastnil aj minister školstva Tomáš Drucker a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Nová hvezdáreň bude určená pre astronomický klub a jeho členov, deti a mládež, študentov univerzity či verejnosť. V pláne je aj organizovanie rôznych prednášok v spolupráci s univerzitami či inými odborníkmi v oblasti astronómie. „Som nesmierne rád, že prestane platiť pravidlo, že Bratislava je jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemá svoju hvezdáreň určenú pre verejnosť,“ povedal Ivan Bella.

Kapacita kupoly hvezdárne je 20 osôb. Nachádzajú sa v nej dva teleskopy. Jeden na nočné pozorovanie a druhý na pozorovanie Slnka. Výška investície dosiahla sumu 200.000 eur a výstavbu sa podarilo zrealizovať v priebehu jedného roka. Finančné prostriedky na hvezdáreň poskytli formou rôznych zbierok sponzori a rodičia.

Partnerom pri prevádzkovaní hvezdárne bude občianske združenie Slovenské planetáriá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >